Η ΡΙΖΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

 

Μέχρι τώρα τα προβλήματα από την υψηλή υγρασία αντιμετωπίζονταν είτε με την θέρμανση του χώρου, είτε με τον αερισμό του, είτε με την χρήση κλιματιστικού .

Καμία από αυτές τις λύσεις όμως που συνήθως είναι και ακριβότερες, δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα.

  •         Η θέρμανση του χώρου μειώνει τη σχετική υγρασία όσο λειτουργεί, αλλά επειδή δεν αφαιρεί υδρατμό από το χώρο, μόλις σταματήσει η λειτουργία της η υγρασία επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα. Κατά το χειμώνα σε σπίτια που κατοικούνται, συνήθως εξασφαλίζει τη μείωση της υγρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο που δεν λειτουργεί και κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο που υγρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη , αυξάνεται και η υγρασία του χώρου πάνω από το κανονικό. Επίσης αν στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι ή έχετε υπόγειους χώρους που δεν θερμαίνονται καλά, η θέρμανση μπορεί να μην επαρκεί για την μείωση της υγρασίας σε κανονικά επίπεδα.
  •         Ο αερισμός του χώρου εφόσον είναι δυνατός μειώνει την υγρασία αν ο καιρός είναι βορεινός  και η εξωτερική υγρασία χαμηλή. Αν είναι νοτιάς με υψηλή υγρασία , αυξάνει αντίθετα με την υγρασία του χώρου. Επίσης ο υπερβολικός αερισμός κρυώνει το χώρο με αποτέλεσμα την αύξηση του χώρου θέρμανσης. Σε χώρους που δεν αερίζονται καλά, όπως υπόγεια, (που μπορεί να έχουν και μεταφορά υγρασίας από το έδαφος) , η λύση αυτή δεν είναι δυνατή.
  •         Η χρήση κλιματιστικού δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση γιατί είναι σχεδιασμένο για να ψύχει η να θερμαίνει το χώρο και παρεμπιπτόντως αφαιρεί μια μικρή ποσότητα υδρατμού κατά την ψύξη, η οποία όμως αντιστοιχεί σε μικρό μέρος της ψυκτικής του απόδοσης. Έτσι η λειτουργία του για αφύγρανση είναι και ακριβή και ταυτόχρονα δεν έχει ικανοποιητική απόδοση και αφύγρανση.

Top