ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο των κρουσμάτων της επονομαζομένης «νόσου των αιρ-κοντίσιον» που οφείλεται στο μικρόβιο legeonella που παρεισφρύει στα συστήματα κλιματισμού. Παρ' ότι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση για το 1997 της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Μονάδας για τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου, στην Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί αυτή τη χρονική περίοδο μόνο δύο καταγεγραμμένα επισήμως κρούσματα της «νόσου των λεγεωναρίων», επί συνόλου 1.360 σε όλη την Ευρώπη, ο εφησυχασμός για την πρόληψη και την καταστολή της συγκεκριμένης ασθένειας θεωρείται επικίνδυνος.

Κύρια αιτία της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών, που προχωρούν σε διαρκείς συστάσεις στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και στους υπευθύνους των τεχνικών ελέγχων, αποτελούν οι επισημάνσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας σύμφωνα με τις οποίες για το 1996 «η χώρα μας βρισκόταν στην τρίτη θέση μετά την Ισπανία και τη Γαλλία στην καταγραφή κρουσμάτων της νόσου των λεγεωναρίων, συνδεομένων με ταξίδια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».

Στη χώρα μας σημειώθηκαν κατά το 1996 19 κρούσματα λεγεονέλας έναντι 49 της Ισπανίας και 31 της Γαλλίας.

Σύμφωνα με μελέτη της προϊσταμένης του Κέντρου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος της νόσου των λεγεωναρίων κυρίας Στ. Αλεξίου - Δανιήλ, κατά την πενταετία 1990-1995 ένα ποσοστό 10% των άτυπων πνευμονιών οφειλόταν στο μικρόβιο της λεγεονέλας, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ότι, επειδή η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου δεν γίνεται στα εργαστήρια όλων των νοσοκομείων, η συχνότητα της νόσου στη χώρα μας είναι πολύ υψηλότερη.

Ο βαθμός θνησιμότητας της νόσου στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 10% ενώ στους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς ανέρχεται σε 40%. «Προχωρούμε σε διαρκείς συστάσεις στους επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών αλλά και στις κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την αποφυγή νέων κρουσμάτων» σημειώνει ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής κ. Γ. Μανές.

Τα έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών και οι προφορικές συμβουλές αφορούν τον καθαρισμό όχι μόνο των πύργων των συστημάτων κεντρικού κλιματισμού, που θεωρούνται ο κύριος χώρος επώασης του μικροβίου, αλλά και του υδροδοτικού δικτύου.
Προσοχή στις πισίνες και στο δίκτυο ύδρευσης

Στη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο από τα Κέντρα Αναφοράς της Νόσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος παρουσιάστηκαν νεότερες επιστημονικές εκτιμήσεις που προσδίδουν άλλες διαστάσεις στη «νόσο των λεγεωναρίων». Οπως αναφέρθηκε στην εισήγηση της κυρίας Α. Μαυρίδου του Τμήματος Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αλλά και από μηχανολόγους, πέρα από τον εντοπισμό του μικροβίου της λεγεονέλας στους πύργους ψύξεως των συστημάτων κλιματισμού, το ίδιο μικρόβιο μπορεί να ανευρεθεί στα υδροδοτικά δίκτυα σε κατάλληλες θερμοκρασίες ­ από 20 ως 45 βαθμούς ­ επώασης αλλά ακόμη και στις πισίνες των ξενοδοχείων!

«Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις για την εμφάνιση του μικροβίου legeonella στα δίκτυα ύδρευσης και στις πισίνες πρέπει να τύχουν της προσοχής των υπευθύνων των υγειονομικών υπηρεσιών» προσδιόρισε ο υπεύθυνος του Τομέα Επιστημονικού Εργου του ΤΕΕ κ. Θ. Δραγκιώτης.


Top